- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Основци Змај Јовине школе у посети Патријаршији СПЦ

[1]Ђаци ОШ „Змај Јова Јовановић“ са својом вероучитељицом Јасминком Милинковић и професором српског језика Наташом Васић, посетили су Патријаршију СПЦ у којој их је као род рођени и део своје велике Светосавске породице дочекало и угостило Светосавско звонце.

[2]Овом приликом ђаци су донели и своје ликовне и литерарне радове и предали их главном и одговорном уреднику Госпођи Радмили Мишев. Знатижељно су се распитивали о пропозицијама новог конкурса Звонца, који је расписан у школској 2014/15 години са темом: „Отац“.

[3]Након кратког сусрета са члановима редакције, сви гости су посетили и изложбену „Ликовну галерију“ Звонца, која украшава зидове Патријаршије и њене посетиоце упознаје са најуспешнијим и најлепшим ликовним делима малих уметника. Сви ђаци даривани су најновијим бројем Светосавског звонца, а након посете редакције упутили су се у Музеј СПЦ где су имали прилику да виде експонате непроцењиве вредности: одежду кнеза Лазара, Јефимијину Похвалу кнезу Лазару, кивот краља Стефана Дечанског, бројне иконе из различитих уметничких епоха, архијерејске одежде, црквене предмете, повеље, прве штампане књиге и књиге писане на пергаменту. У Музеју Српске Православне Цркве такође су видели и изложбу посвећену Патријарху Павлу, насловљену „Сведочим, само…” која никог од ђака није оставила равнодушним.

[4] [5] [6]