- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Од српске деце и народа Јерусалимској Патријаршији на дар

[1]Са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја данас, 7. јуна 2014. године, пут Јерусалима кренуће група ходочасника који носе посебан молитвени дар, копију иконе Богородице Млекопитатељнице,  која ће у име српског народа и деце бити предата Јерусалимском Патријарху. Икона Богородице Млекопитатељнице, налази се у испосници Светог Саве у Кареји од времена кад ју је Свети Сава донео и тамо поставио.  Ту чудотворну икону је (шест векова пре доласка нашег Светог Саве), завешто Свети Сава Освећени „монаху царскога рода, а његовог имена, који ће доћи са Запада“. [2]Завет је испуњен 1217. године, када је на поклоњење Светињи дошао наш Свети Сава Српски. После чудесних догађањау манастиру Св. Саве Освећеног, монаси су схватили да је дошло време да се завет испуни. Поред ове чудотворне иконе нашем Светом Сави је дарована и патерица игуманска и икона Богородице Тројеручице коју је истом монаху завештао   Свети Јован Дамаскин, следујући пример Светог Саве Освећеног.

Делегацију (у којој ће бити и представници Светосавског звонца) предводиће старешина храма Светог Саве на Врачару, протојереј-ставрофор Радивој Панић. У Јерусалиму ће делегацију примити Његов Блаженство Патријарх јерусалимски господина Теофил, коме ће  бити предата на дар икона Богородице Млекопитатељнице.

Заслужан за израду иконе Богородице Млекопитатељнице је уважени уметник, господин Мишa Бранковић који је  прошле године једну икону Богородице Млекопитатељнице поклонио Московском Патријарху. Занимљиво је да ће у овој групи ходочасника бити заједно Срби и Руси.

Приликом ходочашћа ”Светосавско звонце” ће направити видео запис (репортажу) о Светој земљи, а од снимљеног материјала би касније урадили филм, који ће моћи да се користи као дидактичко средство у верској настави.