- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Обилазак острва Видо и историјског музеја Српска кућа

[1]Прва од активности по доласку на острво Крф била је посета острву Видо где се налази спомен- костурница и Плава гробница, а затим и историјском музеју Српска кућа који се налази у самом центру главног града Киркире.
[2]Домаћин на оству Видо била је Васија Петровић која као један од потомака наших славних јунака дочекује путнике и ходочаснике који обилазе ово свето место. Чланови делегације Светосавског звонца су се са највећим пијететом се поклонили сенима својих предака који су дали свој живот за Отаџбину и за живот у слободи генерација које долазе после њих.
[3]Након посете спомен костурници деца су се са својим васпитачима и професорима спустила до плаве гробнице где је њихова вршћакиња Милица Поњевић одрецитовала песму Милутина Бојића: ”Плава гробница”, а професор Драгиша Стаменковић из Александровца је одржао час историје, поучивши децу о доласку и страдању српске војске на овом острву. Хор овогодишње генерације најбољих ђака отпевао је под диригентском палицом професора музичког Владане Бзовски Тасмо далеко и химну пројекта Сропама наших предака: ”Осети Видо”.
Такође, деца су поставила и прекривач за престо у капелици спомен-костурнице који је Светосавско звонце даривало 2013. године,а који је сада након сређивања враћен.
[4]Након обиласка острва Видо, посећена је Српска кућа. У овом нашем историјском музеју сачекао их је кустос Слободан Сарамандић који их је у кратким цртмама посдетио о најважнијим историјским фактима Првог светског рата као и боравку наше војске, државе и цркве на овом острву од 1916. до 1918. године.
Хотел Бела Венција, плоча

[5]

Пријатељ пројекта:

[6]

Пројекат подржали:

  [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17]