- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Обилазак Агиос Матеоса, дворца Ахилеон и посета плажи Агиос Гордиос

[1]Прошла је недеља дана како су ученици пристигли у камп, те су, већ привикнути на динамику која ту влада и овог пута имали попуњен распоред обавеза и обилазака.

[2]Прво је под вођством историчара уметности и уметником Михаилом Глигорићем одржана уводна ,,Радионица калиграфије” на којој су се ђаци упознали са основама краснописа. Циљ радионице је да се ослика и украси минјатурама почетно слово следећег броја ,,Новина Српских”, које су се штампале пре 98 година, а од ове године, ”Светосавско звонце” је обновило ту традицију.

[3] [4] [5] [6] [7]

[8]Након овог уметничког освежења група се кренула у обилазак нових дестинација почевши са величанственим дворцем царице Елизабете Сиси ,,Ахилеоном” у ком је у периоду боравка Срба на Крфу била болиница српских официра. Озарених лица посматрани су богати рељефи и скулптуре којима је украшен дом некада најлепше жене света. Насмејана лица девојака и анђела посматрала су са сводова док је сам Ахил са двоколица дочекивао једног по једног на осликаном зиду другог спрата. Баштом су се ширили опојни мириси шаренастог жбуња и цветова док је немирни дух царице Сиси лутао поплочаним стазицама, поигравајући око кипа Ахила на умору и оног поносно уздигнуте главе што посматра град Крф.

[9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [9]

[18]Очарани лепотама дворца ученици су се упутили на следећу дестинацију-Агиос Матеос , заједно са екипом РТС-а. У овом типично грчком селу узаних, камених улица и старих, али сређених кућа, крај цркве их је дочекао споменик са ликом Јаниса Јанулиса, Грка који је свој маслињак поклонио Српском народу као гробље чувеној Дринској дивизији. На том месту је о значају овог великог човека професор Драгиша Стаменковић одржао кратко предавање уз асистенцију Марије Сталетовић.

[19] [20] [21] [18] [22] [23]

[24]Одатле се групица упутила ка споменику Дринској дивизији, откривеном уочи одласка српских војника на Солунски фронт где су ентузијастично прионули на уређивању околине и самог споменика. Вредне ручице деце брисале су и фарбале уз песму и смех након молитвеног помена за покој душе погинулих војника Дринске Дивизије који су обавили прота Стеван Митрић и ђакон Марко Рафаиловић.

[25] [26] [25] [27] [25] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36]

[37]Обилазак је завршен одласком у Агиос Гордиос где је пешчана плажа и топла вода од веселих срца деце постала још пријатнија, док су сви могли мирно посматрати како се Сунце на хоризонту утапа у велико плаветнило.

[38]

Пријатељ пројекта:

[39]

Пројекат подржали:

[40]  [41] [42] [43] [44]  [45] [46] [47] [48] [49]