- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Обележена 101. годишњица од искрцавања српске војске на Крф

[1]У данима који су иза нас, на Крфу је обележена 101. годишњица од искрцавања српске војске на ово ”острво спаса” у Првом светском рату и сећање на преко две стотине педесет хиљада цивила и припадника српске војске који су страдали на путу Албанске голготе. У присуству институционалних представника Србије и Грчке, на острву Видо, луци Гувија и Агиос Матеосу одржане су комеморативне свечаности. Свечаностима су између осталих присуствовали и: висока делегација Министарства одбране и Војске Србије, званичници Републике Грчке, представници града Крфа, представници више српских удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, затим представници Крфског удружења грчко-српског пријатељства, као и студенти Војне академије из Београда и студенти Криминалистичко-полицијских академија из Београда и Бања Луке. По благослову Његове Светости Патријарха српског Иринеја међу присутнима био је и Димитрије Стикић, шеф маркетинга Светосавског звонца и руководилац веома успешног образовног пројекта на Крфу: ”Стопама наших предака”.

[2] [2]

Након одржаних комеморативних свечаности господин Димитрије Стикић имао је сусрете са Његовим Високопреосвештенством Митрополитом Крфа и Дијапонских острва господином Нектаријем и Градоначелником острва Крфа господином Костасом Николузосом.

[3]Приликом пројема код Митрополита Нектарија, господин Стикић је предао писмо Свјатјејшег Патријарха српског господина Иринеја, у коме се захваљује за гостопримство које Митрополија крфска већ пет година даје учесницима пројекта ”Стопама наших предака” и позива најбоље ђаке Крфа да следеће године посете Београд и Србију и упознају духовно и културно благо Срба. Митрополит Нектарије је са одушевењем прихватио овај позив, рекавши да је ово прави пут и начин да младе генерације наша два братска народа на један непосредан начин науче историју и ближе упознају данашњи жувот Грка и Срба, што ће ове везе учинити још јачим и добрим темељом за грађење заједничке будућности. Напоменуо је да се радује што је њихова подршка пројекту ”Стопама наших предака” омогућила његов развој и да ће сва деца које у будуће буду са Светосавским звонцем долазила на Крф бити њихови драги гости у дечјем кампу у Касиопију.

[4]Сусрет са Градоначелником Крфа Костасом Николузосом је такође био веома срдачан. Овом приликом Господин Стикић му је предао на дар урамљену слику са откривања споменика Крајпуташа у Като Коракиани овог лета. Она је даривана као знак захвалности на подршци Града Крфа и сећању на овај моменат којим се након 79. година на Крфу обележило подизање споменика српској војсци који је заветно спомен-обележје потомака учесника пројекта ”Стопама наших предака” својим славним и храбрим прецима Гвозденог пука Моравске дивизије.

Такође, било је речи и о заједничком пројекту изградње интегрисаног дечјег кампа у луци Гувија, удаљеног свега 100 метара од места где се 1916. године искрцавала српска војска. Идејна решења су дата и градске службе су узеле у даљњу процедуру и дале на мишљење релевантним крфским институцијама чије су сагласности неопходне да би се кренуло у следећу фазу пројекта.

[5] [6] [7] [8]