- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Нова генерација најбољих Палилулаца креће стопама предака

[1]Званично гласило СПЦ за децу Светосавско звонце, наставља развој сарадње са Градском општином Палилула који се огледа кроз реализацију неколико заједничких пројеката. Најважнији је свакако пројекат одласка најбољих палилулских ђака основних школа на дванаестодневну радно-едукативну ескурзију на острво Крф која нози назив: ”Стопама наших предака”.

Ђаци генерације 17 палилулских основних школа боравиће четврту годину заредом на Крфу од 16. до 30. августа.

Поводом предстојећег путовања одржан је састанак председника Градске општине Палилула Александра Јовичића и члана редакције „Светосавског звонца“ Димитрија Стикића са родитељима и ученицима овогодишњим учесницима, на ком је било речи о садржају њиховог боравка на Крфу.

Председник Општине изразио је задовољство што најбољи палилулски основци имају прилику да обиђу историјске знаменитости из Првог светског рата и проведу време у дружењу и стицању нових знања о српској традицији. Он је истакао да је акција „Стопама наших предака“ једна од најбољих акција која се спроводила и раније и да ће бити настављена сваке следеће године: „Ми желимо да унапредимо ову акцију и остваримо још бољу комуникацију са Српском Православном Црквом, поготово када је реч о пројектима у вези са младима који су наш највећи потенцијал“, нагласио је Јовичић.

Присутним родитељима и ђацима имали су прилику да своје утиске пренесу прошлогодишњи учесници ове акције са Палилуле: Мина Појужина, Растко Анђеловић и Анђела Лаушевић. Говорили су између осталог обиласку и сређивању историсјких спомен обележја српског народа на Крфу као и занимљивим радионицама које су имали организоване у кампу као што су: учење руског и грчког језика, часови калиграфије, сликања, цртања, глуме, писања поезије, спорт, а посебно су истакли да је било времена и за обилазак и купање на најлепшим Крфским плажама.

Како је то изгледало протекле три године могло се видети на филму приказаном на састанку.

Испраћај ђака је 16. августа у 16 часова, испред Саборне цркве. Испраћају ће присуствовати председник општине Палилула Александар Јовичић и патријарх српски Иринеј.