- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Најбољи професор сарадник “Звонца”

[1]Миланка Станкић, доктор наука и професор српског језика у ОШ „Свети Сава“ у Суботици, иначе сарадница редакције Светосавског звонца на многим креативним конкурсима, добитница је награде за најбољег наставника нашег Региона.

Титулу коју је професор Миланка Станкић добила, додељује Асоцијација најбољих наставника бивше Југославије. Просветни радници, њих око 400 из свих република бивше СФРЈ, окупили су се након Скопља и Будве у Београду, како би изабрали по трећи пут најбоље међу собом. Цењене колеге су по питању више од 25 критеријума анализирајући рад и постигнуте успехе др Станкић, донели закључке којима су описали њу као педагога којег краси љубав, ентузијазам, креативност и моћ инспирације.

[2]Између осталог, она је као аутор почела још 1996. године када је испод њеног педагошког чекића изашао приручник „Језик кроз игру“, затим збирка задатака за српски као нематерњи језик, а била је и аутор акредитованог семинара за професоре „Корак ка култури“ који промовише феномен наставе тако што, на пример, ако је тема ренесанса, онда се ради корелативни културолошки пресек: шта се у доба ренесансе јело, како су се облачили итд.

По њеним речима, метод који се кроз практично радно искуство показао као најбољи је корелацијско-интегративни метод који код деце буди интересовање за читањем јер је то област коју код њих треба пробудити.

[3]Такође, њена сарадња са ђацима се огледа и кроз заједнички рад у самом креативном процесу који и њој самој даје нова знања као што је на пример монтажа филмова.

Таквом сарадњом је и настао филм “Језик моје мајке“ којим је заједно са својим ђацима освојила награду на Конкурсу “Светосавског звонца”

Др Миланка Станкић ђаке мотивише на много начина, а њени бивши ученици је хвале. „Част ми је што је познајем у мору просечних, она разбија баријере, руши зидове, гради мостове тамо где се сви склањају пред понором“ или „Често мислим на своју разредну, чак је и сањам. Често се испричам са њом у сновима па ујутру када се пробудим, схватим да таквог професора и педагога имаш само једном у животу…“, само су неки од коментара њених бивших ђака.