- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Најбољи ђаци обишли Српску кућу и острво Видо

[1]Првог дана по доласку на оство Крф овогодишњи учесници акције ”Стопама наших предака” најпре су посетили музеј Српску кућу и обишли и поклонили се сенима српских војника чије су кости похрањење у спомен-костурници и у Плавој гробници на оству Видо.

[2]У Српској кући дочекао их је кустос господин Љубиша Сарамандић и у надахнутом излагању упознао са најважнијим факторгафским и историјским чињеницама Првог светског рата везаним за долазак и боравак наше војске и народа од 1916. године па до 1918. године на оству Крф.

[3] [4] [5]

[6]Након посете музеју ђаци су се бродићем кампетана Миноса запутили ка оству Видо. Тамо су се најпре окупили испред Плаве гробнице где је кратко предавање изнео професор Драгиша Стаменковић из Александровца о доласку Српске војске на ово острво где је вршена њихова прва здравствена тријажа и они најслабији и најболеснији остајали су на њему. Затим су деца извела кратак програм и уз музичку пратњу хармонике отпевала ”Тамо далеко”, ”Ово је Србија” и одрецитовали  Плаву гробницу Милутина Бојића. Песник Мошо Одаловић се такође са овог светог и страдалничког места обратио деци цитирајући своју песму објављену у Светосавском звонцу: ”У славу живота радуј се”.

[7]Након тога попели су се степеницама на благо узвишење изнад морске увале Плаве гробнице где их је на улазу у спомен-костурницу сачекала кустос Васја Петровић, потомак једног од српских ратника. Деца су у тихом мимоходу тражила на зидовима имена својих предака и земљака, а на крају су се уписивала у књигу посетилаца уписавши изнад имена своје импресије и мисли посвећене овом светом месту и својим страдалим прецима.

На повратку у камп експедиција Звонца свратила је на кратко освежење у месту Барбати које се налази на путу ка Касиопију.

[8]

 

[9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22]