- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

На обронцима Шварцвалда

[1]Подно Алпа, највећег европског планинског масива, у подножју планине Шварцвалд, где је извориште реке Дунав, у месту Филинген-Швенинген, око храма посвећеног Сабору Архангела Михаила свила је духовно гнездо велика српска заједница. Парохија се последњих двадесет година развија духовно и организационо.

[2]Домаћин члановима редакције Светосавског звонца био је протонамесник Миленко Марковић, који је госте дочекао у препуној сали парохијског дома. Међу присутнима могло се видети неколико генерација наших земљака, између којих су радосно трчакарали и они најмлађи.

[3]Програм посете отворио је поздравном беседом старешина храма, прота
Миленко. Након представљања мисије и пројеката Светосавског звонца, које су присутнима представили чланови редакције, у програму су учествовала и деца парохије која су рецитовала и певала о својој Србији. Програм је даље текао у ведрим бојама радосног шаренила народних ношњи деце чланове КУД-а ”Јелек” и веселим тоновима сплета народних кола и игара од Ниша до Книна које су деца отпевала и одиграла.

[4]Програм је завршен малом драмском радионицом, односно, игроказом ”Бајка о принцези Зевки”, коју су извели члан редакције Светосавског звонца, Димитрије Стикић и глумац Борко Сарић. У представу су укључена сва деца, која су са великом радошћу учествовала у извођењу овог ведрог и поучног игроказа.

[5] [6]