- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

На часу са ђацима Црквене недељне школе

[1]У педесети дан по Васкрсу српска заједница у Лондону је на Духове литургијски, молитвено и саборно са својим породицама прославила овај празник. У препуној цркви Светог Саве  која се налази у насељу Нотинг Хил уз предивно појање црквеног хора, после Св. Литургије деца, иначе ђаци Црквене недељне школе, радосно су од траве и цвећа плела венчиће.

[2]Убрзо по завршетку Свете Литургије, ходнике Дома Светог владике Николаја, испунила је дечја граја. Ђаци су се са ранчевима на леђима ужурбаним кораком кретали ка својим учионицама које се налазе на другом спрату овог здања.

[3]Делегација Светосавског звонца је присуствовала настави поподневне смене. Сви присутни су са великом знатижељом ишчекивали шта ће им гости из Београда приказати. Госпођа Радмила Мишев им је најпре причала приче из Светосавског звонца, а онда је кроз драматизацију приче ”Ко не ради, тај не једе” објаснила 4. Божју заповест. У представи која је настајала у учионици, са великом радошћу су учествовали ученици.

[4]Тако је кроз неформалну позоришну радионицу приказан један од начина да се деци на лак и занимљивив начин приближи градиво, и да још боље науче српски језик.

[5]Драмски уметник и Првак српског националног театра господин Тихомир Арсић је најпре одговарао на ђачка питања, а затим им је показао говорне брзалице које иначе користе професионални глумци, како би што боље и тачније говорили своје текстове.Убрзо су сви ђаци углас понављали за њим: Петар плете Петру плот, чокањчићем ћу те, чокањчићем ћеш ме… Учионица је била претесна да прими све ђаке и наставнике који су пристигли из других одељења и прикључила се овом необичном часу.

[6] [7] [8] [9] [10] [11]

Поштујући правила, законе и стандарде Енглеске државе ова српска школа егзистира и успешно ради пуних пет деценија. Они који су били њени први ђаци давне 1962. године, сада су деке и баке данашњих ђака.

[12]За време боравка у Лондону, делегација Светосавског звонца боравила је у познатом српском хотелу ”Равна Гора [13]”. Љубазношћу домаћина имала је прилику да се дружи са виђенијим члановима неколико генерација наше дијаспоре и да обиђе знаменитости као што су: Британски музеј, Бекингемска палата, Лондон ај, Биг бен, Британски парламент, Шекспиров тетар, Вестминстерску опатију, Катедралу Светог Павла, Прву Лондонску школу, реку Темзу и њене мостове, као и чувени Хајд парк.

ТВ прилог Студија Б о раду школе [14]

Пријатељ:

[15]