- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Кроз децу васкрсавају наши преци јер су њихова дела вечна

О Крфу и значају Крфа знамо и из наше историје, али оно што се види на лицу места, тамо где је историја стварана, то не може да замени ниједна писана историја, рекао је Његова Светост Патријарх Српски Господин Иринеј на Свечаној академији под називом „Окупљање Крфљана“ – пет година пројекта Стопама наших предака“, а у организацији Светосавког звонца и домаћина Градске општине Палилула.

[1]Патријарх се, тим поводом, захвалио „Светосавком звонцу“ што нашу децу воде на изворе наше историје, пружају им прилику да виде шта се значајно збивало на Крфу и да лично доживе ту велику улогу острва Крфа, које је за нас Србе „света земља, свето острво и острво спаса“.

 Он је подсетио да су наши војници после албанске голготе спас нашли на поменутом острву и припремили се за велико дело, да се врате у своју земљу и да је ослободе.

 „За све то ми немамо речи да се захвалимо грчком народу, јер је грчки народ учинио оно што један хиршћански народ може да учини другом хришћанском народу“, додајући да се добре везе са Грчком негују још из доба Светога Саве.

[2]Председник Градске општине Палилула Александар Јовичић је изразио задовољство што као председник Општине има могућност да буде домаћин једне овакве манифестације која окупља људе по добру који даље раде и сарађују за праве вредности за нашу земљу, град, општине и наше младе људе.
„Пројекат „Стопама наших предака“ завређује нашу пажњу и ја сам лично одушевљен овим пројектом“, рекао је Јовичић.

 Оно што могу да обећам, истиче он, да ће општина Палилула заједно са општином Стара Пазова и даље подржавати овај пројекат или сличне пројекте које заједно осмислимо, како бисмо сачували нашу историју и како би наша деца имала добру едукацију.

„Превасходно морамо да знамо ко смо и одакле потичемо да бисмо то могли да преносимо на будуће генерације“, нагласио је председник Општине који је одушевљен утицајем Српске православне цркве која мотивише и врши позитиван притисак како не бисмо заборавили да верујемо једни у друге, у Бога, али и да сачувамо оно што је остало иза нас. 

Јовичић је захвалио градоначелнику Крфа Костасу Николузасу и грчком народу што су били ту када нам је било најтеже, што су очували гробнице наших војника, музеје, институције, зграде, тамо где су боравили српски војници и што данас имамо шта да покажемо младим људима.

„Показали сте да сте браћа, показали сте да сте наши пријатељи, а ми вам то никада нећемо заборавити, а приоритет нам је да наставимо да градимо наше пријатељске везе“, закључио је Јовичић.

 

[3]Присутнима у Центру за културу „Влада Дивљан“ обратио се и заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић који је истакао да је на јучерашњем састанку са градоначелником Крфа и његовим замеником договорена богата будућа сарадња.

„Мислим да ће та сарадња бити још боља и квалитетнија, а нит која данас спаја наша два града и наше две земље је и пројекат „Стопама наших предака““, навео је Младеновић.

 Према његовим речима, Град је одлучио да овај пројекат мора бити проширен укључивањем још деце, студената, основаца и средњошколаца зато ће Град још јаче и интензивније да буде део овог пројекта.

[4]Градоначелник Крфа Костас Николузас је захвалио на гостопримству које само потврђује чврсте везе између Срба и Крфљана, али и да оствро Крф није само део српске историје, већ је доласком српске војске 1916. постало и део грчке историје.

 „Наши односи су увек били добри, а у будућности биће још бољи“, нагласио је Николоузас.

На Академији су учествовала деца која су део пројекта „Стопама наших предака“ и која су својим говорима о путовањима на Крф, хорским певањем „Тамо далеко“ и рецитацијом „Плаве гробнице“ подсетили на један од најзначајаних догађаја у српској историји који не сме бити заборављен. У име генерације која је са Светосавским звонцем ишла на Крф 2012. године, говорила је Вера Арсић, генерације 2013. Бобан Живановић, генерације 2014. Стефана Радић, генерације 2015. Сергеј Савић, генерације 2016. Милица Поњевић. Химну пројекта: ”Осети Видо” и ”Тамо далеко” под диригентском палицом Владане Бзовски извео је Дечји хор ”Звонце”. Музичке нумере ”Света Земља”, ”Ово је Србија” извели су учесници прве генерације из Александровца,, музички састав ђака СШ ”Свети Трифун”, а песму ”Плава гробница” рецитовала је њихова жупљанка Марија Сталетовић. Водитељ програма је био Немања Јевтић. У име организатора окупљенима су се обратили главни и одговорну уредник Светосавског звонца господђа Радмила Мишев и вођа пројекта Димитрије Стикић.

[5]  [6]  [7]  [8] [9] [10]  [11]  [12]  [13] [14]  [15]  [16]   [17]  [18] [19]  [20]

[21]На крају Свечане Академије, специјални концерт за све Крфљане одржао је наш познати певач поп музике господин Жељко Васић.

 

 

Стопама наших предака

Стопама наших предака је јединствени концептуални пројекат који кроз рад са талентованом децом, на образовни и практичан начин обрађује тему наше традиције, језика, писма, вере православне, са посебним освртом на истoријски период Првог светског рата и боравак наше војске и народа на острву Крфу од 1916 до 1918 године. Пројекат са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја води и реализује званично гласило СПЦ за децу Светосавско звонце. Од 2012. године до сада, у њему је узело учешћа преко 250 најталентованијих ђака основних и средњих школа из читавог региона: Србије, Републике Српске, Федерaције БиХ и Црне Горе. 

Током трајања пројекта деца су смештена у кампу Крфске Митрополије у месту Касиопи. Концепт је такав да се једног дана програм одвија у кампу, а сваки други се негде иде у обилазак културно-историјских споменика и спроводе се акције обнове и чишћења постојећих и постављање нових спомен обележја везаних за догађаје из Првог светског рата и живота и рада наше државе, војске и народа.

Прва генерација 2012. године обновила је и очистила спомен обележје Дринској дивизији у месту Агиос Матеос. Такође га је и достојанствено обележила са јарболима на којима се вијоре српска и грчка застава и тројезичним путоказима постављеним на путним правцима који гравитирају том месту.

Друга генерација 2013. године је обновила и очистила спомен обележје у луци Гувија, где се искрцавала српска војска од фебруара до јуна 1916. године. И овде су постављена два јарбола са заставама и пет тројезичних туристичких путоказа.

Трећа генерација 2014. године је поставила ново спомен обележје на месту где се налазио хотел ”Бела Венеција” у ком је од 1916. до 1918. године било седиште српске државе и њених институција.

Четврта генерација је 2015. године започела формирање новог спомен обележја на месту где је био камп Моравске дивизије и надалеко чувени Гвоздени пук у месту Катокарокијана.

Пета генерација је за формирање новог спомен-обележја у Катокарокијани допремила на Крф три стуба белог мермера из Старе Србије (данашња Македонија) од којих је за две недеље у радионици на отвореном у кампу у Касиопију, академски вајар и сликар Михаило Глигорић Глиша, извајао споменик крајпуташ у славу и спомен храбрих предака припадника Гвозденог пука. Деца су уредила и припремила парцелу где ће бити постављен овај споменик потомака прецима.

Пријатељ пројекта:

[22]

Пројекат подржали:

  [23] [24] [25]  [26] [27]   [28] [28]  [28] [29]   [30] [31]   [32] [33] [34] [35]  [36]  [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47]