- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Крајпуташ у Като Коракиани и сређивање Гувије

[1]Јутарњом молитвом започео је десети активан дан на Крфу, потомака великих јунака Првог светског рата.

Најпре је Марија Сталетовић наставила своју радионицу о заставама, с тим што су главну улогу овога пута преузели ученици који су својим младим, креативним умовима на листове блока преточили идејна решења застава пројекта „Стопама наших предака”.

[2]Уследио је одлазак на оближњу плажу, ради снимања докуменратног материјала о пројекту који је радила екипа РТС-а. Они су желели овом приликом да емисију „Квадратура круга” обогате и хармоничним гласовима ђака, пирамидално поређаним на стенама које су запљусквали модри таласи. Ђаци су певали химну пројекта „Осети Видо” и „Тамо далеко”, а чланови хора „Звонце” су пре тога самостално, у анђеоско белим хаљинама, отпевали грчку арију: „Μη μου θυμώνεις μάτια μου” (Mi Mou Thimonis, Matia Mou) или преведено на српски – „Не љути се на мене, око моје.

[3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10]

[11]По завршетку снимања, сви су кренули ка аутобусу који је једну групу ученика оставио у Като Kоракиани, док су остали се упутили у луку Гувија. На овим местима рађено је на уређивању простора око споменика. Тако су они у луци Гувији, очистили лишће и златном бојом уредили-ретуширали натписе постојеће спомен плоче посвећене сећању на искрцавање наше војске 1916. године.

[12] [13]

[14]У Като Коракиани је најпре раније у току преподнева постављен и освештан споменик крајпуташ посвећен „Гвозденом пуку“. Монтажа је рађена под будним оком вајара Михаила Глигорића Глише чијих је и руку дело, уз стручну асистенцију Крфљанског каменорезца Полихрониса. Свечани молитвени чин је уследио након монтаже. Споменик крајпуташ су освештали прота новобрдски и гњилански Стево Митрић, уз саслужење ђакона бањанског и убског Марка Рафаиловића. Поподневни долазак ђака значио је додатно и финално уређење самог простора око споменика и инсталација осталих елемената како би све било спремно за сутрашње свечано откривање. Постављени су јарболи за заставе Србије и Грчке, офарбано постоље за спомен-плочу и посути снежно бели каменчићи у савршеном правоугаоном облику.

[15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35]

Група се потом састала и заједно вратила у камп где је после вечере организовано распевано вече уз караоке и музичко-инструменталну пратњу чланова хора „Звонце”. Након тога уследила је шетња у центар насеља Касиопи где је настављено дружење.

Пријатељ пројекта:

[36]

Пројекат подржали:

[37]  [38] [39] [40] [41]  [42] [43] [44] [45] [46]