- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Дружење са потомцима Јаниса Јанулиса

[1]Осми дан отпочео је радионицама из калиграфије и иконописа. Слободно време деца су искористила за дружење, фотографисање, шах, микадо и бројне друштвене игре. Након ручка, кренули су у Агиос Матеос, место крај кога се налази споменик који су подигли војници Дринске дивизије 1916. године упокојеним саборцима уочи одласка на Солунски фронт, а учесници прве генерације која је са Светосавским звонцем 2012. године кренула ”Стопама наших предака” и обновила.

[2] [3] [4] [5] [6]

Спомен комплекс који се налази на парчету некадашњег маслињака Јаниса Јанулиса који је он завештао српском народу и својим потомцима дао у знање да га никада не потраже назад, служен је парастос, како Дринцима тако и свим палим борцима Првог светског рата. Професор историје Драгиша Стаменковић одржао је предавање о тешким ратним годинама праћено причама, које су говорили Вук Џамић и Марија Сталетовић. Дирнут оним што је чуо, наш песник и композитор Љуба Манасијевић, отпевао је песму посвећену свом деди који је погинуо у битци на Мачковом камену. Након уређивања спомен комплекса у ком су учествовали сви ученици, заорила се химна Србије током подизања новозамењених застава Грчке и Србије на свеже сређеним и офарбаним јарболима. Након тога уследило је дружење са потомцима Јаниса Јанулиса, његовим сином деда Спиросом и унуком Христосом, који су децу дочекали у свом ресторану ”Златна плажа” у Месонгију.

[7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15]

[16]Деца су ту провела прелепо предвечерје и смирај дана, дружећи се и разговарајући са члановима породице Јанулис, затим купајући се, певајући српске и грчке и уживајући на предивној плажи. По повратку у камп, глумица Даница Тодоровић одржала је још једну радионицу глуме и тиме улепшала вече, како деци тако и професорима.

Јутарњи програм РТВ ”Студио Б” извештава са Крфа из кампа Светосавског звонца:
”Јутро са Сањом” – вести са Крфа – Стопама наших предака [17]

Пријатељ пројекта:

[18]

Пројекат подржали:

[19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42]