- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Друга генерација учесника акције „Стопама наших предака“ вратила се са Крфа

[1]Данас су се у јутарњим часовима награђени ученици на конкурсу ”Српске мајке” Светосавског звонца и најбољи ученици Градске општине Палилула, учесници акције ”Стопама својих предака”, након десетодневног боравка на острву Крфу, вратили у Србију.

Ђаци су посетили сва историјска места на острву на којима су били српски војници од 1916. до 1918. године за време Првог светског рата. Очистили су и средили прошлогодишње обновљени споменик Дринској дивизији у Агиос Матеосу, и обновили и уредили споменик у луци Гувија где се српска војска искрцавала од 6 јануара до 5 априла 1916. године. Такође молитвено су похођене и светиње острва Крфа: црква Светог Спиридона где се налазе мошти овог великог светитеља, затим цркве Пресвете Богородице Спилеотисе где се чувају мошти Свете Теодоре царице Византијске, затим цркве Успења Пресвете Богородице где се налази чудотворна икона Пресвете Богородице Касиопијске и манастире Палеокастрица и Свети Теодори у месту Канони.

Током путовања и боравка на острву није било никаквих неприлика. Светосавско звонце се захваљује учесницима и њиховим професорима на дисциплинованом и достојанственом понашању, што је оставило веома позитиван утисак на грчке домаћине.

И ове године Светосавско звонце ће традиционално отворити нови конкурс под називом „Мој завичај“, те стога позива све талентоване ђаке да учествују.

Ово путовање је по благослову Његове Светости реализовано уз помоћ: Митрополије Крфске, Градске општине Палилула, Компаније „ДИС“, СП „Ласта“, Општине Смедервска Паланка, Метал-производа, Хотела Славија, Градске дирекције за саобраћај Града Београда, Пресс-а Републике Српске, Наших новина, Града Крфа, ДОГЕ, Поликлинике Александар Масторас, Гарден центра, ГМТ-а, Стиро Дом-а, Еуроколда-а и Ерлак-а којима се најтоплије захваљујемо.

***

Галерија на Фејсбуку [2]

***

Пратите нас уживо на USTREAM [3] каналу, где можете видети и већ емитоване снимке.

Live Video streaming by Ustream [3]

 

[4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21]