- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Ђаци посетили Српску кућу и острво Видо на Крфу

[1]Трећег дана боравка у Црквеном кампу Митрополије Крфске, награђени ученици Светосавског звонца на конкурсу Ми смо њихови потомци, посетили су Српску кућу у центру Крфа, Плаву гробницу на острву Видо, цркву Светог Спиридона у граду и присуствовали пријему добродошлице Митрополије Крфске у згради Црквене општине.

[2]Током боравка у Српској кући, ученике је поздравио господин Спирос Масторас, Почасни конзул Републике Србије на Крфу. Господин Љубомир Сарамандић, кустос музеја, детаљно је упутио ученике у историјске догађаје о доласку и боравку Срба на Крфу током Првог светског рата. Ученици су узвратили пригодним музичким програмом испред зграде Српског музеја.

[3] [4] [5] [6] [7]

[8]На острву Видо дочекала их је госпођица Петровић, један од потомака срба који су тада остали и засновали породице на овом острву. Поред спомен обележја страдања српског народа, песму Плава гробница Милутина Бојића, надахнуто је прочитао глумац Тихомир Арсић, а ученици су родољубивим песмама оставили снажан утисак и на остале посетиоце који су се тада нашли на острву.

[9] [10] [11]

[12]Ученике је у Цркви Светог Спиридона, заштитника острва, примио старешина цркве са својим сарадницима. Након целивања моштију Светог Спиридона и Светe Теодоре, у службеним просторијама уз речи добродошлице ученици су могли да се освеже и засладе.

[13]

[14]Дружење са децом са Крфа организовано је у згради Митрополије Крфске са обостраним културно-уметничким програмом. Нова познанства и пријатељства започињала су уз песму и игру. У име домаћина, Његовог Високопреосвештенства Митрополита Крфског Господина Нектарија, који је због одласка у Казахстан био спречен, ученике је поздравио отац Темистоклис Мурцанос, који је овом приликом изразио велику радост и задовољство што је Митрополија у прилици да буде домаћин православној браћи из Србије.

[15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22]

 

Пријатељи:

[23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36]