- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Дечја Светосавска академија u Патријаршији

[1]Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја већ шесту годину заредом Светосавско звонце је одржало Малу Светосавску академију. Поред Свјатјејшег овом догађају присуствовао је и Епископ топлички и Викар Његове светости господин Арсеније. Специјални гост ове манифестације био је и председник Градске општине Палилула Александар Јовичић, са којом Светосавско звонце као званично гласило СПЦ за децу има вишегодишњу и веома плодоносну сарадњу.

У Патријаршијској свечаној сали испуњену грајом и осмесима окупило се преко стотину малишана и њихових родитеља који су запослени у Патријаршији СПЦ, Богословском факултету, Радију ”Слово Љубве”, Телевизији ”Храм”, Архиепископији београдско-карловачкој. Са речима добродошлице свим присутнима се обратила главни и одговорни уредник Светосавског звонца госпођа Радмила Мишев. Програм је отворен наступом дечијег хора ”Звонце” са композицијом: ”То се Господ уселио у ме”.

[2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]

Након тога премијерно је приказана нова дечија представа позоришне трупе ”Звонце”: ”На слави код вука Вукана и вучице Вуке”, која је рађена по тексту глумице и чланице трупе Данице Тодоровић, а у продукцији Светосавског звонца.

[10] [11] [12] [13]

Занимљивост ове преставе јесте и то што се у једној од сцена глумцима у представи Борку Сарићу, Даници, Анастасији и Маши Тодоровић, придружују и деца гости академије и укључују се у прославу Крсне славе вука Вукана и вучице Вуке. Они им се за указано гостопримство одужују тако што свако од њих по нешто одрецитује или отпева у славу и част Светога Саве.

[14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24]

Звонцетов хор је затим под сигурном руком диригента Владане Бзовски, а уз музичку пратњу фруле и тарабука маестрално извео композицију:”Замучи се Божја мајка”.

Након тога уследио је наградни квиз за сву присутну децу, чија је тема био живот и дело Светог Саве. Они који су били најбржи и са тачним одговорима добили су специјалне награде од главног и одговорног уредника Светосавског звонца госпође Радмиле Мишев.

[7] [25]

На крају Академије обратио се присутнима и његова Светост са похвалним речима за програм и показан труд редакције Светосавског звонца и деце, са речима да је управо овакав прступ прослави имена и дела Светог Саве најбољи, јер активно учествују и деца и одрасли.

[26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39]

Као и сваке године до сад, за сву присутну децу спремљени су Звонцетови Светосавски пакетићи које је редакција обезбедила уз подршку Градске општине Палилула. Пакетиће је деци поделио Епископ топлички и Викар Његове светости господин Арсеније.

Дечја Светосавска Академија [40]

Пријатељ Звонца: Градска општина Палилула [41] 

[42]