- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Дечије радости у порти храма Светог Луке на Кошутњаку

[1]Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј освештао је у недељу, 17. јула 2011. године, у порти храма Светог апостола Луке на Кошутњаку нову салу парохијског дома и отворио дечији парк који су заједно за децу овог краја направили Градска општина Раковица и Светосавско звонце.

[2]Овај свечани дан почео је молитвено Светом Архијерејском литургијом у присуству мноштва верника придошлих не само из парохије цркве Светог Луке него и из других делова града.

[3]У току Свете Литургије у чин архимандрита Патријарх је рукопроизвео протосинђела Давида (Перовића).

При крају Свете Литургије, у присуству г. Срђана Срећковића, министра вера и дијаспоре, Патријарх Иринеј је доделио грамате заслужним верницима за показану љубав и ревност према Српској Православној Цркви, а посебно на уложеном труду и доприносу приликом изградње црквене сале и помоћног објекта у порти цркве Светог апостола Луке у Кошутњаку као и заслужним за постављање и уређење дечијег парка у порти храма. Патријарашку грамату добили су: г. Иван Иванов, г. Веско Ражњатовић, г. Вук Никитовић, г. Андрија Дрча, г. Жарко Вуковић, г. Владимир Павловић, г. Зоран Орловић, г-ђа Даница Драшковић, г. Бојан Милић, председник Општине Раковица и г. Мирко Јовановић, службеник Општине.

По завршетку Свете Литургије, Његова Светост је заједно са саслужашчим свештенством освештао нову салу парохијског дома чији ће простор бити намењен за мисионарску делатност ове парохије као што су: предавања, православне трибине, промоције књига итд.

[4] [5]

[6] [7]

[5] [8]

[9] [10]

[11]

Са великим нестрпљењем и радошћу насмејани и раздрагани малишани су ишчекивали долазак Патријарха и свечано отварање свог парка. Његова Светост Патријарх Иринеј је шетајући кроз овај парк радости, игре и знања знатижељно распитивао за сваки од садржаја како фукционише и чему служи.

Главни асистенти Његовој Светости били су управо малишани који су, кроз игру, представили сваку од играоница. Посебно је било занимљиво у летњој учионици где су се будући мајстори интернета својски потрудили да на малим преносивим рачунарима покажу Патријарху како они функционишу и шта се све занимљиво може уз њих научити.

[12]

Видео прилог [13]