- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Дан у Като Коракијани

[1]Свануло је још једно сунчано јутро, а учесници кампа су се одмах по устајању хитро спремили за одазак у Като Коракијану где су присуствовали Светој Литургији у цркви Успења Свете Богородице, коју су заједно служили српски и грчки свештеник, духовник кампа прота новобрдски Стево Митрић и прота коракијански Костас Пантељос. Велики број деце која су се спремала постом, молитвом и Светом Тајном исповести причестила су се. Посебан дирљиви моменат је био када је у знак молитвеног заступништва и подршке прота Стева у име све деце учесника кампа и на молитвено сећање, проту Костаса даривао прелепим свештеничким одеждама које су специјално за њега израђене у Србији.

У порти цркве био је приређен доручак, током ког су ученици размењивали утиске. Пре ручка, који су на истом месту припремили Крфљани за своју српску браћу, српски и грчки свештеници одржали су помен за покој душе погинулим војницима Моравске дивизије пред спомеником Гвозденом пуку, који је кроз управо овај пројекат 2017. године поставило Светосавско звонце. Поменути споменик Крајпуташ, дело је клесара-академског вајара Михаила Глигорића Глише, који је он изклесао на Крфу од белог Прилепског мермера током кампа, када су му први помоћници били најбољи ђаци који су били шеста генерација која је кренула стопама предака. То је био први споменик посвећен војницима из Првог светског рата после Маузолеја на Виду који је подигнут 1938. године. Такође ретуширана су слова на спомен плочи која ближе описује споменик Гвозденом пуку.

[2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13]

[14]Остатак дана, деца су провела слушајући звуке таласа на прелепој плажи Барбати, док су вечерњи часови по повратку у камп, били испуњени историјском радионицом професора Драгише Стаменковића, о путу Моравске дивизије и филму показаног у оквиру историјског биоскопа о истој.
 

Пријатељ пројекта:

[15]  [16]

Пројекат подржали:

[17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31]  [32] [33]  [34] [35]  [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42]