- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Дан на северу острва Крфа

[1]Звоно у кампу се овог јутра раније огласило и испратило ученике у приморски градић Сидари где су у цркви Светог Николе, присуствовали Светој Литургији коју су служили парох сидарски прота Анастасиос Власерис и прота новобрдски Стево Митрић. Ученици и предавачи уживали су слушајући црквене појце, чији су гласови посебно обојили молитвену атмосферу у цркви, а они који су постили и исповедили се, узели су учешће у Светој тајни причешћа. Након литургије, ђаци су имали прилику да обиђу ово мало прелепо приморско место на северу острва Крфа. Накох тога били су угошћени за трпезом љубави – агапе, коју им је приредио домаћин, прота Анастасиос са својим парохијанима.

[2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]

После пригодног оброка и успомене на диван тренутак у виду заједничке фотографије, ђаци су продужили ка плажи у Сидарију где су видели прелепе лагуне и пливали кроз „канал љубави“, а могли су и испробати лековито блато по чему је ово место веома познато. Спонтано, један за другим полазници су у води запевали патриотске песме попут: „Тамо далеко“ и „Ој, Косово, Косово“, што се претворило у прави концерт младих Срба поносних на своје порекло и уз покличе захвалности прецима, Србији, СПЦ и Светосавском звонцу, одушевили како странце тако и наше људе који су тада били на летовању. Одзвањала је плажа, а ведрина коју су деца ширила учинила је да се и странци прикључе песми и српском колу играном у води уз мелодију тј музику њихових гласова.

[9] [10]

Те вечери у кампу, полазници су опет имали прилику да искажу своје знање, вештине и таленте кроз генералну пробу представе „Под маслинама на Крфу“ Сретена Динића, написане на основу његових личних импресија доживљених по доласку на Крф 1916. године. Громогласан аплауз показао је да су спремни за премијеру на тргу грчко-српског пријатељства.

[11] [12] [13] [14]

Након предпремијере, уследио је један веома емотиван моменат за све. Наиме, због својих обавеза из кампа су морали пут Отаџбине, првим јутарњим бродом да крену: прота Стева са протиницом Соњом и децом Новаком и Милијаном, затим главни васпитач катихета Владимир Радовић и ученица Милица Поњевић. Растанак је био надасве срдачан и пун међусобне љубави испуњен говорима захвалности једних другима, песмом, сузама, загрљајима и осмесима.

Света Литургија у цркви Светог Николе у Сидарију: https://www.instagram.com/p/B1nbogDgzRj/?utm_source=ig_web_copy_link [15]

Песма и колце у мору: https://www.instagram.com/p/B1nliADgWP0/?utm_source=ig_web_copy_link [16]

 

Пријатељ пројекта:

[17]  [18]

Пројекат подржали:

[19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33]  [34] [35]  [36] [37]  [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44]