- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Четврта генерација Звонцетових Крфљана кренула је ”Стопама наших предака”

[1]Са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, званично гласило Српске Православне Цркве за децу Светосавско звонце, већ четврту годину за редом води најбоље и најталентованије ђаке из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ и Црне Горе на наградно десетодневно путовање на грчко острво Крф у оквиру пројекта: ”Стопама наших предака”.

[2]

[3]Пут Крфа кренуло се 17. августа око 18:30 ч. након одслуженог молебана и испраћаја испред Патријаршије СПЦ. У име Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, који је био одсутан, децу и њихове професоре испратио је члан Светог Архијерејског Синода СПЦ Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије.

[4]Овај пројекат је јединствен по томе што деца поред тога што проведу део распуста на мору, где поред разноврсних летњих радости много науче о делу српске националне историје везане за боравак наше војске на Крфу у току Првог светског рата. Посебан доживљај представља обилазак свих места везаних за тај период. Поред историје и кампу су организоване интерактивна предавања из разних области као што су: српска традиција, језик, писмо, вера православна, са посебним освртом на истријски период Првог светског рата и боравак наше војске и народа на острву Крфу од 1916 до 1918 године. Из године у годину ове радионице су све квалитетније и омогућавају ученицима да се креативно изразе у многим областима. Од 2012. године до сада, у пројекту Светосавског звонца Стопама наших предака учествовало је преко 200 најталентованијих ученика основних и средњих школа из читавог региона. Интересовање талентованих ђака и њихових професора за учешће у овој практично-едукативној ескурзији је све веће. У овогодишњем њеном наставку, у оштрој конкуренцији место за десетодневну едукативно-практичну ескурзију на острво Крф освојили ђаци који су били најбоље пласирани на Конкурсу Светосавског звонца ”Отац”, затим најбољи полазници верске наставе из Републике Српске, Федерације БиХ и Црне Горе, као и ђаци генерације основних школа са територије општина Стара Пазова и највеће београдске општине – Градске општине Палилула, наших великих добротвора.

[5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18]

Пријатељ пројекта:

[19]

Пројекат подржали:

[20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30]