- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Будимо задужбинари – помозимо обнову храма Светог Спиридона

”Храм Бог зида и обнавља, а ми људи смо Његови помоћници”
(старац Иполит)

[1]Желећи да племениту особину даривања у ово предпразништво рођења Богомладенца Исуса Христа, подели са својим читаоцима, Светосавско звонце је у свом Божићном броју покренуло акцију за обнову храма Светог Спиридона. Храм се налази у маленом планинском селу Горњи Лајковац, 5 км од Мионице, на путу ка Дивчибарима и тешко је пострадао у разорном земљотресу који је задесио овај крај 1998. године. Саграђен је 1928. године на темељима древног Православног манастира званог Тромирје, из времена Косовског Боја. [2]По народном предању у манастиру Тромирје се духовно крепила и одмарала војска из западне Србије на путу за Косово поље. У непосредној близини манастира је пећина у којој су се некада подвизавали монаси испосници, а из које извире лековита студена вода.

Храм Светог Спиридона, делећи судбину свога народа, много пута је рушен од непријатељске руке, али је руком верника и благочестивих душа обнављан. Дошло је време да и ми, њихови потомци следујући пример својих предака обновимо ову светињу.

[3] [4]

Ради свих добрих људи који желе да помогну ову акцију, објављујемо примерак уплатнице [5] са потребним подацима за уплату и назначеним износом прилога од 100,оо динара.

[5]

kragujevac [6]rakovica [7]palilula [8]zemun [9]vracar [10]lazarevac [11]odzaci [12]obrenovac [13] [14] [15] [16] [17] [18]