- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Одржан Трећи сабор вероучитеља

Православни дечји часопис ”Светосавско звонце”, са благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, организовао је веома посећен семинар за вероучитеље под називом: Светосавско звонце и ви у новој школској години. Овај сусрет са вероучитељима, почео је молитвено у капели Светог Јована Златоуста, Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ Хвостански, викар Његове Cветости Патријарха Павла, Г. Атанасије (Ракита) уз саслужење протојереја-ставрофора др Драгомира Санда, јерођакона Христифора (Неђића) и ђакона Саве Топаловића као и вероучитеља свештенослужитеља.
Сабор вероучитеља сарадника Светосавског звонца у препуној сали амфитеатра Богословског факултета, свечано је отворио пригодном беседом Епископ хвостански Г. Атанасије, а у име Катихетског одбора Архиепископије Београдско-карловачке присутнима се обратио протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо. Са речима добродошлице испред редакције Светосавског звонца обратила се главни и одговорни уредник госпођа Радмила Мишев.
Радни део семинара отворио је г. Предраг Ђукнић, дипл. политиколог и катихета са темом: ”Презентација наставе веронауке у основним школама”. Затим нешто ближе о могућностима сарадње веронауке и грађанског васпитања презентовала је наставница грађанског васпитања и психолог госпођа Смиља Марков темом: ”Могућност корелације веронауке и грађанског васпитања и сарадње кроз наставну и ван наставну активност”. Након ове две уводне теме присутнима се обратио и глумац Небојша Дугалић, специјални гост сабора, надахнутом беседом која је носила наслов : ”Мисионарска улога јавних личности у животу Цркве”. Под темом : ”Хиперактивност и пасивност код деце школског узраста” дечји психијатар др Оливера Алексић – Хил, покушала је да приближи вероучитељима важност познавања и препознавања психолошких профила код деце који је веома важан у непосредном раду са њима.
Завршну тему овог едукативног семинара ”Звонца” под називом: ”Индетитет (права и обавезе) наставника катихетике у образовном систему” држао је помоћник министра просвете у Влади Републике Србије мр Зоран Костић. Долазак господина Костића и његово активно учешће на овом семинару показало је став, жељу и иницијативу Министарства просвете и министра др Жарка Обрадовића и његовог кабинета за још ближом сарадњом са Српском Православном Црквом и њеним вероучитељима.
Након радног дела семинара присутни су позвани да учествују на трпези љубави и дружење у ресторану Богословског факултета.
Светосавско звонце се захваљује свим учесницима на времену које су издвојили и присуствовали овом саборовању, а све циљу напретка и развоја наставе веронауке, међусобне сарадње и едукативне надоградње вероучитеља.

sabor1Православни дечји часопис ”Светосавско звонце”, са благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, организовао је веома посећен семинар за вероучитеље под називом: Светосавско звонце и ви у новој школској години. Овај сусрет са вероучитељима, почео је молитвено у капели Светог Јована Златоуста, Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ Хвостански, викар Његове Cветости Патријарха Павла, Г. Атанасије (Ракита) уз саслужење протојереја-ставрофора др Драгомира Санда, јерођакона Христифора (Неђића) и ђакона Саве Топаловића као и вероучитеља свештенослужитеља.

sabor2Сабор вероучитеља сарадника Светосавског звонца у препуној сали амфитеатра Богословског факултета, свечано је отворио пригодном беседом Епископ хвостански Г. Атанасије, а у име Катихетског одбора Архиепископије Београдско-карловачке присутнима се обратио протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо. Са речима добродошлице испред редакције Светосавског звонца обратила се главни и одговорни уредник госпођа Радмила Мишев.

sabor3Радни део семинара отворио је г. Предраг Ђукнић, дипл. политиколог и катихета са темом: ”Презентација наставе веронауке у основним школама”. Затим нешто ближе о могућностима сарадње веронауке и грађанског васпитања презентовала је наставница грађанског васпитања и психолог госпођа Смиља Марков темом: ”Могућност корелације веронауке и грађанског васпитања и сарадње кроз наставну и ван наставну активност”. Након ове две уводне теме присутнима се обратио и глумац Небојша Дугалић, специјални гост сабора, надахнутом беседом која је носила наслов : ”Мисионарска улога јавних личности у животу Цркве”. Под темом : ”Хиперактивност и пасивност код деце школског узраста” дечји психијатар др Оливера Алексић – Хил, покушала је да приближи вероучитељима важност познавања и препознавања психолошких профила код деце који је веома важан у непосредном раду са њима.

sabor4Завршну тему овог едукативног семинара ”Звонца” под називом: ”Индетитет (права и обавезе) наставника катихетике у образовном систему” држао је помоћник министра просвете у Влади Републике Србије мр Зоран Костић. Долазак господина Костића и његово активно учешће на овом семинару показало је став, жељу и иницијативу Министарства просвете и министра др Жарка Обрадовића и његовог кабинета за још ближом сарадњом са Српском Православном Црквом и њеним вероучитељима.

sabor5Након радног дела семинара присутни су позвани да учествују на трпези љубави и дружење у ресторану Богословског факултета.

Светосавско звонце се захваљује свим учесницима на времену које су издвојили и присуствовали овом саборовању, а све циљу напретка и развоја наставе веронауке, међусобне сарадње и едукативне надоградње вероучитеља.

sabor7sabor8sabor9sabor10sabor6

Донатори:

Витро Груп [1]

Вода Вода [2]

Инфостан Београд [3]

ЈП Пословни центар Палилула [4]

Привредна комора Београда [5]

Општина Палилула [6]

Саобраћајни институт ЦИП [7]

Општина Сурчин [8]

Министарство просвете [9]

Општина Вождовац [10]

Општина Обреновац [11]