- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

”Примена књижевних текстова у настави веронауке у основним школама” Четврти семинар за вероучитеље Светосавског звонца

seminar1На Богословском факултету у Београду 3. октобрa 2009. године пред више од 350 вероучитеља  са територије читаве Србије одржан је семинар, у организацији Православног дечјег часописа „Светосавско звонце“ под називом „Примена књижевних текстова у настави веронауке у основним школама“. seminar2Аутор семинара је г-ђа Радмила Мишев, а реализатори програма су: др Сунчица Денић професор на Учитељском факултету у Београду и вероучитељица монахиња Нина (Неранџић).
Семинар је отворио поздравном беседом Његово Преосвештенство епископ хвостански и викар Његове Светости Господин Атанасије (Ракита), који је обраћајући се вероучитељима нагласио да као што постоји квасац зла, постоји и квасац добра којег су они део и да разноврсно зрневље које сеју треба доброг плода дати. Такође је нагласио важност и улогу вероучитеља али и њихову одговорност пред децом, Црквом и образовном институцијом у којој раде.
seminar3Испред Учитељског факултета у Врању  који је подржао програм семинара обратила се декан Госпођа Стана Смиљковић, која је нагласила да су часови књижевности и верске наставе у узајамној вези  и да циљ данашњег дружења не треба да буде само реч и прича, већ разноврсност приступа, схватања и мисли.
Овај семинар је Централна комисија Завода за унапређивање образовања и васпитања акредитовала Одлуком бр. IX-457/2009. од. 01. априла 2009. године, seminar4Програм је објављен у Каталогу програма стручног усавршавања запослених у образовању за школску 2009/2010. на страни 406. Програм семинара одобрило је  Министарство просвете, а полазници семинара ће добити уверење (сертификат) о стручном усавршавању.
Предавачи су веома озбиљно схватили свој задатак и вероучитељима приказали методе обраде књижевног дела (приче или бајке) на часу, а све то у складу са званичним наставним планом и програмом верске наставе.
seminar5Предавање монахиње Нине (Неранџић), проф. разредне наставе и вероучитељице, и мр. Вишње Мићић асистента на Катедри за методику Учитељског факултета у Београду, било је изузетно озбиљно припремљено, осмишљено и квалитетно презентовано.
seminar6Излагање др. Сунчице Денић, ванредног професора на Учитељском факутету у Врању, која је говорила на тему „Књижевни текстови у настави веронауке“ пленило је јасноћом и лепотом казивања.

Линкови пријатеља:

Витро Груп [1]

Вода Вода [2]

Привредна комора Београда [3]

Учитељски факултет Универзитета у Београду [4]

Учитељски факултет у Врању [5]