;

Јагодина суза

Датум : 10.08.2009.

Број :

jagodinaНа Копаонику расте 850 врста и подврста биљака, међу којима је 91 ендемска. Међу њима је и рунолист, ретка и заштићена ендемска биљка која расте на Копаонику и неким европским планинама.
Овај прелепи цвет на Копаонику зову Јагодина суза. О томе прича стара легенда овако:
Били брат и сестра, Јован и Јагода. Они су чували овце на планини. Једна овчица се загубила и Јагода и Јован пођоше да је траже. У то се небо натушти, дуну силан ветар и поче да пада јака киша. Јован се у олуји одвоји од сестре и изгуби. Тражила је сестра брата по целој планини, кроз плач га дозивала, али од Јована ни трага ни гласа.
Много је Јагода волела свога брата. Плачући је молила Бога и анђела чувара да га сачувају, жива и здрава кући врате. Јагодине сузе су падале на земљу. И где год је пала сестрина суза, изникао је прелеп цвет, чупавих листова, као руно у младог јагњета.
Изнемогла од бриге, туге и трагања по планини, Јагода је дошла до свог стада, села под јелу и заспала. Из сна ју је тргао Јованов глас. Он је далеко у планини спазио необичан цвет, какав никада пре тога није видео. Идући од цвета до цвета, стигао је до своје вољене сестрице. Јован није ни слутио на је ишао по трагу сестриних суза које је анђео претворио у дивне цветове.

Претходна страна
Насловна страна новог броја