;

Свети Николај архиепископ мирликијски – чудотворац

Датум : 23.02.2011.

Број :

nikolajОвај славни светитељ, слављен и данас по целом свету, рођен у граду Патари у III веку. Изучио је највише школе, а духовном животу се учио код стрица Николаја, епископа патарског.
После смрти родитеља се замонашио, а имање је разделио сиромасима. После смрти његовог стрица, изабран је за епископа мирликијског. Св. Никола био је Божји човек, добра и милостива срца који је помагао свима у невољи. Обилазио је села и градове, поучавао народ, утврђивао у вери. Помагао убоге, болесне и заточене.
У време цара Диоклецијана, Св. Никола је био затворен у тамницу, где је провео много година, све док на римски престо није дошао цар Константин, који је помиловао све хришћане.
Безброј је прича о доброчинствима Светог Николе. Помагао је сироте девојке, тешио уцвељене, спасавао народ од глади, бранио Ликију и све градове од ратне опасности. Милостив, мудар, неустрашив, Св. Николај био је прави пастир добри стаду своме. Заштитник истине Божје овај дивни светитељ био је и одважни заштитник правде међу људима.
Свети Никола је уснуо у Господу 6. децембра 345. године, после 58 година служења Богу и народу. Још за живота је сматран светитељем, а људи су га призивали у помоћ у мукама и бедама; и он се јављао у сну и на јави, близу и на далеко и помагао. Господ је пројавио његово светитељство многим чудима која су се на Гробу Светог Николе догодила. Свети Никола је заштитник деце, морепловаца, путника, рибара, девојака, сиромаха и свих који му се молитвено обраћају и његово име прослављају.

Претходна страна
Насловна страна новог броја