;

Историјат

Светосавско звонце је у својих 53 година постојања, прешло пут од подлистка новина српске патријаршије ”Православље”, до најтиражнијег часописа Српске Православне Цркве и њеног мисионарског епицентра који се брине о васпитању наших најмлађих. Свој пут ка деци током свих ових деценија, стрпљиво је градило васпитавајући и учећи многе генерације о нашој вери историји и традицији.

Светосавско звонце је свој пут ка деци почело давне 1967/68. године, као подлистак новина српске Патријаршије ”Православље”, затим 1969.год. je променило формат и 1972. године, након 5. година излажења, ”Звонце” постаје самостално и назива се православним дечјим часописом.

Oдлуком Светог Архијерејског Синода ”Звонце” је препорученo као помоћно средство у настави веронауке. Саглашавајући се са препоруком Светог Синода, Министарство просвете и спорта Републике Србије је својим актом бр. 6-00-212/2004/06 и Министарство просвјете и културе Републике Српске мишљењем 07/2.01/031-614-204/13 су такође препоручили да се “Светосавско звонце” користи као помоћно средство у настави веронауке.

Захваљујући иницијативи државних и помоћи друштвених структура Србије у последњих неколико година положај Цркве, њених институција, имовинско-правних питања и положаја њених посленика на њиви Господњој се увелико поправио што потврђују и горе наведени документи надлежних министарстава.

”Светосавско звонце” у последњих неколико година по сваком броју бележи тираж од 40.000 примерака и самим тим је најтиражнији часопис Српске Православне Цркве. Такође се са ”Звонцем” поред основаца у Србији, сваког месеца друже и њихови вршњаци из Републике Српске као и сва српска деца у расејању која похађају веронауку при нашим православним црквама. Светосавско звонце има и своје двојезично српско-енглеско (Bilingual) издање за децу која живе на енглеском говорном подручју (Аустралија, Америка, Канада, Велика Британија).