;

Звонце угостило српску децу из Лондона

Датум : 25.10.2017.

Већ традиционална мисионарска сарадња црквене недељне школе ”Свети Сава” из Лондона и Светосавског звонца, настављена је на обострану радост и ове године. После дружења између малих српчића из Лондона и из Београда, које је Звонце уприличило у крипти Храма Светог Саве, ђаци Црквене недељне школе су у среду 25. октобра посетили и Патријаршију СПЦ.

Најпре су по доласку били код својих домаћина у редакцији Светосавског звонца, где су могли ближе да се упознају са стварањем самог часописа, затим његовим савременим мисионарским активностима као што је Дечја интернет телевизија ”Звонце”, као и да погледају ликовну поставку у Звонцетовој галерији у Патријаршији.

Након тога посетили су Библиотеку и Музеј СПЦ. Ту су упознати са историјатом саме Патријаршијске грађевине која је зидана 1933.-35. године по пројекту архитекте Виктора Лукомског. Деци су између осталог посебно били занимљиви детаљи који су описивали архитектонске особености саме зграде, кoja има укупно 365 просторија колико и дана у години, као и то да је грађена у облику слова П, које је и почетно слово ове највише институције СПЦ. У самој Патријаршијској библиотеци, ученици су могли да виде и копију – фототипско издање Мирослављевог јеванђеља, чији оргинал потиче из 12. века.

У Музеју СПЦ, могли су видети свилени плашт који је пред Косовски бој 1389. године, обукао кнез Лазар, а такође и Јефимијину похвалу Светом кнезу Лазару из 1402. године.

Након тога посетили су капелу Светог Симеона Мироточивог, у којој се налази дуборезни иконостас, рад охридских мајстора, са иконама које је 1935.г. насликао Владимир Предојевић. Могли су и да закораче у простор Саборске сале где се сваке године одржава Сабор СПЦ-а. Кроз овај простор Патријаршије, провео их је старешина капеле Светог Симеона Мироточивог и секретар Његове Светости Патријарха српског у Архиепископији београдско-карловачкој, протођакон Стевица Рапајић.

После обиласка Патријаршије, децу из Лондона, Светосавско звонце је угостило трпезом љубави у Патријаршијској трпезарији.

На самом растанку Звонце је сву децу даривало примерцима часописа и слаткишима, са жељом да опет дођу у Отаџбину и да то чине када год буду у могућности у свом будућем животу и да чувају и очувају своје корене, језик, писмо и веру православну.

Претходна страна
Издаваштво

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више

Нови наслов: ”Васкршње приче” је четврти по реду у овогодишњем књижевном издавачком раду Светосавског звонца. Након ”Десет Божијих заповести у 100 прича, ”Бакиних Божићних прича” и ”Звончића Светом Сави”, Звонце је овом књигом испунила први део свог издавачког плана за 2015. годину.

Више