- Светосавско Звонце - http://zvonce.spc.rs -

Звонце и Општина Раковица поново са ђацима у српским енклавама на Косову и Метохији

[1]Са благословом Епоскопа рашко-призренског Господина Теодосија, Светосавско звонце и Општина Раковица наставили су акцију помоћи и даривања ђака основних школа у српским енклавама на Косову и Метохији.

[2]Желећи да и српска деца, која живе и одрастају у енклавама, имају могућност да се квалитетно образују, као и њихови вршњаци у Србији, или било ком другом граду на свету, Светосавско Звонце и Општина Раковица обезбедили су за ђаке ОШ ”Угљаре” из Угљара и ”Свети Краљ Милутин” из Грачанице, преносиве рачунаре (лаптопове) и мобилне телефоне.

[3]Колико је радости било, не само због дарова, него и због посете, видело се приликом обиласка ове две школе. Поред ђака, госте из Београда које је предводио домаћин Епископ Теодосије срдачно су дочекали директори, наставници и особље школа.

Како је данас компјутерска писменост саставни део функционалне писмености, делегација из Београда је (настављајући акцију која траје већ три године), шеснаест Угљарачких другака даровала преносивим рачунарима (лаптоповима), а са девет рачунара опремљен је кабинет првог разреда. Овогодишњим наставком акције омогућено је квалитетније образовања на савременим училима свих ученика првог, другог и трећег разреда у Угљару.

[4]Са 50 дечјих мобилних телефона опремљених камерама, отпорних на воду и оштећења приликом пада, даровани су ђаци млађих разреда ОШ ”Свети Крањ Милутин”. Основна идеја и намера ових дарова је подизање нивоа комуникације деце са својим родитељима и учитељима јер живе у специјалним условима и такав вид безбедности им је преко потребан.

У разговору са Епископом Теодосијем, директорима школа и наставницима председник Општине Раковица Господин Милосав Миличковић иначе пореклом Вучитрнац, обећао је да ће и друге своје колеге председнике општина у централној Србији замолити да подрже овакве акције Светосавског звонца које посебну пажњу у својој мисји и раду посвећује српској деци на Косовоу и Метохији.

[5] [6]

Прилог продукције Видра [7]

rakovica [8]