- Светосавско Звонце - http://zvonce.spc.rs -

У сусрет Светом Сави

[1]Са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја,  а у сусрет прослављању српског Просветитеља Светог Саве и своје славе, редакција Светосавског звонца је у петак 25. јануара у сали Патријаршије, као и претходних година, организовала малу Светосавску академију за децу свих запослених у Патријаршији.

[2]Скуп је, како и доликује, почео молитвено. Најпре је Његова Светост Патријарх Иринеј уз саслужење протојереја-ставрофора Стојадина Павловића, протођакона Стевице Рапајића и појање присутних, пререзао колач и прелио жито које је у име свих чланова велике породице Светосавског звонца припремила редакција. Пред иконом Светог Саве и пламеном славске свеће, својом надахнутом беседом присутнима се обратио Патријарх Иринеј. Том приликом још једном је назначио важност угледања свих нас на живот и дело Светога Саве, јер ћемо само тако стећи право да се зовемо Светосавцима.

[3]Након тога је све присутне поздравила главни и одговорни уредник Светосавског звонца Госпођа Радмила Мишев и најавила Светосавску представу коју су по тексту писца Милована Витезовића припремили ђаци ОШ „Лазар Саватић“ из Земуна.

[4]Пред знатижељном публиком млађани глумци су поново оживели историјске слике из живота младог принца Растка, испуњавању државничких обавеза, његовог сусрета са светогорским монасима, одласка на Свету Гору и монашења. Драмски моменти дочаравани су појањем два школска хора који су чинили ђаци нижих и виших разреда.

[5] [6] [7] [8] [9] [10]

Да су глумачке бравуре, сценографија, сценски ефекти и складно појање ђака веродостојно приближили догађаје из наше историје од пре 850 година, посведочио је громогласан и дуг аплауз публике на крају представе. Поред овог школског позоришног ансамбла који је бројао преко 50 учесника, заслуге за реализацију припадају и вероучитељу Вуку Матијашевићу, наставницима Небојши Раичковићу и Виолети Костовић који су били задужени за режију и сценографију, а музичке теме припремили су диригенти Марија Мишић и Весна Стаменковић, који су све ово припремали под диригентском палицом директора ОШ „Лазар Саватић“, господина Илије Јовчића.

[11] [12] [13]

На крају програма Његова Светост, поделио је свој присутној деци и учесницима програма Светосавске пакетиће које је припремила редакција „Звонца“ .

______________

Пријатељ:
[14]