- Светосавско Звонце - http://zvonce.spc.rs -

Свети Сава Крсна слава

[1]Редакција Светосавског звонца је прославила своје Крсно име заједно са ђацима, учитељима и наставницима ОШ”Бранислав Нушић”. Ова знаменита образовна институција која броји преко 80 година постојања налази се у Београду, на Вождовцу, у Заплањској улици. Сам српски комедиограф, Бранислав Нушић, чије име носи, је давне 1935. године поставио њен камен темељац и даровао јој своје име.

Да је реноме ове школе заиста оправдан може да потврди и веома плодотворна сарадња редакције Светосавског звонца и “Нушићеваца”, која се у предходној години огледала кроз веома динамичну сарадњу у стварању дечјег документарног серијала:”Звонце и деца”, где су једни од главних протагониста били ђаци ове школе. Главни партнери сарадници на овом пројекту “Звонцу” су били директорка школе Маријана Стефановић и вероучитељ Владимир Радовић.

Са жељом да и у наредним годинама вредно сарађују, редакција је одлучила да то и молитвено саборно обележи под сводовима ове образовне институције на месту где се данашње генерације образују. Деца су заједно са катихетом Владимиром Радовићем спремила Светосавску академију за све Светосавце, а скуп је почео Химном Светом Сави коју је отпојао хор школе. Након тога протојереј ставрофор Драган Павловић је освештао воду и пресекао славски колач школе и редакције “Звонце” и сви заједно су отпевали тропар Светом Сави: “Пути воводјашчаго в жизан”.

[2] [3]

Прота Драган је пригодном беседом поздравио све присутне и изразио захвалност читавом колективу на челу са директором на преданом раду, истрајавању и труду у васпитању најмлађих.

Након тога је директорка Маријана Стефановић захвалила колегама и деци на предивној сарадњи, пожелевши још много Светосавских дана који ће их сабирати око славске свеће и колача у име највећег српског просветитеља и учитеља Светог Саве.

[4] [5] [6] [7] [8]

Светосавску академију отворио је поздравним речју вероучитељ Владимир Радовић, а Светосавску беседу произнела је главни и одговорни уредник Светосавског звонца, госпођа Радмила Мишев. Академија је настављена позоришном представом која је настала у сарадњи кабинета веронауке ОШ “Бранислав Нушић” и школског центра “Звонце” а садржала се из три чина: први чин: “Свети Сава и животиње иду у Јерусалим”; други чин: “Где бежиш Саво”; трећи чин: “Жичка беседа”.

Протагонисти овог драмског комада из три чина, били су деца глумци-ђаци верске наставе, који су је спремили под будним оком вероучитеља Владимира Радовића.

Са овом представом је и завршена Светосавска академија уз громогласан аплауз свих просутних који су глумце два пута позвали на бис.

Видео запис са Светосавске академије [9]

Пројатељ Звонца:
[10]