- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Сусрет са митрополитом Нектаријем

[1]Претпоследње јутро у кампу почело је вежбама и молитвом, а по завршетку доручка и основних обавеза полазници су се упутили ка крфској митрополији. Овог великог празника успења Пресвете Богородице, угостио их је митрополит крфски Нектарије. Он им се са радошћу топло обратио, говорећи како је овај пројекат чији су део, донео пут Крфа у последњих осам година преко 300 њихових вршњака, да изблиза упознају своју историју која се догодила на Крфу пре сто година. Посебно им је напоменуо да им је крфски народ, братски народ и да сви, међу којима је и он сам, изузетно цене наше великане међу којима је поменуо: Светог Саву, Николу Теслу, Светог владику Николаја Велимировића, Светог Аву Јустина Ћелијског итд. Ђаци су му узвратили песмом и отпојали су специјално за ову прилику неколико српских старих песама.

Такође, посебан угођај је био и наступ млађаног Николаја Сандића, који је одевен у капалрску униформу из Великог рата, својом фрулом обојио атмосферу веселим нотама српског качерца, моравца и врањанца. При поздраву, митрополит је уз благослов, свима поклонио икону Светог Спиридона, парче свештеничке одежде у коју је светитељ био обучен и по бројаницу.

Након овог посебног пријема реализовао се предвиђени је одлазак у аква-парк у Сидарију, док је једна одабрана екипа, отишла јдо острва Видо и поставила два путоказа који ближе упућују посетиоце о важности и великој светињи и страдалном месту Плаве гробнице и Маузолеја где су похрањене кости на хиљаде наших предака.

Долазак у аква парк у Сидарију и веома добри временски услови, донели су још један леп доживљај свој деци. Она су уживала спуштајући се низ веселе тобогане и дружећи се. Увече је у кампу је организована посебна додела награда за најбољег друга/другарицу и највредније које су бирала сама деца, док су професори додељивали награде најбољим историчарима, чуварима културног наслеђа, спортистима и пливачима. Утиске и танане емоције ученици су износили кроз своје кратке писане речи, током којих су многима заиграле емоције скотрљавши низ образе и по неку сузу коју нису крили.

[2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14]

Пријем у Митрополији:
https://www.instagram.com/p/B1tQ9ZQgxuD/?igshid=55ngozkmo95t [15]
 
Посета воденом парку:
https://www.instagram.com/p/B1tbycxA4PF/?igshid=15r4xkj06lba2 [16]

 

Пријатељ пројекта:

[17]  [18]

Пројекат подржали:

[19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33]  [34] [35]  [36] [37]  [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44]