- Светосавско Звонце - http://zvonce.spc.rs -

Школски час на Гувији и припрема Катокарокијане

[1]Гувија је место на ком је пре сто година прво тле спаса након Албанске голготе дотакла нога наших предака. Ово за нас веома значајно историјско место, свака генерација до сада која је са ”Звонцем” ишла стопама предака, почевши од оне 2013. године не само да је обилазила него и достојно обележила и одржавала. Изражавајући своју пажњу и бригу и овогодишња генерација је заменила већ од Сунца и ветра избледеле и искрзане заставе Србије и Грчке новим, а само спомен обележје и његову непосредну близину детаљано је очистила.
Након тога је члан стручног тима Светосавског звонца професор историје Драгиша Стаменковић, одржао час историје оживљавајући кроз веома надахнуто предавање слике доласка српске војске на ово парче Крфа пре једног века, које је у том моменту представљало луку спаса нашег народа.

[2]

[3]Наставак овог радног дана, био је недалеко од Гувије на простору између Дасије и Ипсоса које се зове Катокарокијана. На једном малом потезу на падини испод сеоске катокарокијанске цркве, налази се место где је било гробље припадника Моравске Дивизије и надалеко чувеног Гвозденог пука. Прошлогодишња генерација је започела чишћење овог простора, а овогодишња је наставила детаљнијим чишћењем и припремом земљишта за формирање новог спомен обележја у част најхрабријих припадника српске војске, елитној јединици коју су због јунаштва и постојаности у борби назвали Гвоздени пук.

[4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12]

 

Посебну пажњу у раду имао је плато поред саме цркве где ће следеће године бити постављен споменик крајпуташ.

[13] [14]

У смирај овог веома активног дана, на самом повратку ка Касиопију, свратили су још једном до плаже Барбати да се окупају и уживају у предивном заласку Сунца на морском хоризонту.
 

Пријатељ пројекта:

[15]

Пројекат подржали:

  [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26]