- Светосавско Звонце - http://zvonce.spc.rs -

Посета северу острва и месту Сидари

[1]Звоно је четвртог дана позвало на буђење раније него претходних, јер је после краћег поста било предвиђено причешће. Литургија је служена у приморском градићу Сидари, у цркви Светог Николе, а уз благослов митрополита Нектарија и наши свештенослужитељи духовник кампа протојереј Стево Митрић и ђакон Марко Рафаиловић саслуживали са локалним свештеником протом Анастасијем Дикосом, те се Света Литургија служила и на српском и на грчком језику. Све је задивила његова љубазност и пријатност, а слушајући појце, који су традиционалним византијским певањем дали посебну молитвену атмосферу Литургије, присутни су осећали близину духовног неба. Деца и предавачи узели су учешће у Светој тајни причешћа, потом разгледајући предивно приморско место, домаћин прота Анастасије, приредио је агапу – ручак љубави.

[2] [3] [4] [5] [6] [7]

Након пригодног оброка учесници су уживали у Сунцу на дугачким пешчаним плажама Сидарија са пуно лепих увала које су украшавале порозне стене фантастичних облика и пастелних боја. Плажа је јечала од смеха и досетки ђака који су са пуно ентузијазма у једном тренутку заигрли коло у води. Пљускање воде зближавало је децу различитих година и интересовања и побуђивало пажњу туриста. Пејзажу су убрзо допринели широки осмеси и звук окидања фото-апарата, а они посебног откуцаја срца имали су прилику препливати такозвани ”Канал љубави” за који се верује да пар препливавши га вечно остаје у заједништву и срећи.

[8] [9] [10] [11]

[12] [13]

По повратку у камп, ученицима је након вечере одржано предавање професора историје Драгише Стаменковића на тему учешћа Србије у Првом светском рату након ког је пројектован филм са истом садржином.

Ученици су једногласно овај дан назвали савршено испуњеним.

Пријатељ пројекта:

[14]

Пројекат подржали:

[15]  [16] [17] [18] [19]  [20] [21] [22] [23] [24]