Стопама наших предака

СТОПАМА НАШИХ ПРЕДАКА” је пројекат који је, са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, покренуло званично гласило Српске Православне Цркве за децу Светосавско звонце. Овај пројекат је више значан и има за циљ да се деца која су награђена за свој труд и рад одморе, а у исто време и науче нешто из историје свога народа. Тако се развија национална свест и чува национални индетитет. У току летовања ће бити организоване разне уметничке радионице, а деца ће учити и о својој пвавославној вери.

У току боравка на Крфу обићи ћемо цркве, знаменитости, историјске споменике и места везана за боравак Српске војске на Крфу у току Првог светског рата.

У пројекту ”Стазама наших предака” учествују најбољи и најталентованији ученици основних и средњих школа, који су награђени на конкурсу Светосавског звонца, ђаци генерације из основних школа општине Палилула, ученици који су освојили прва места на такмичењима из веронауке у Републици Српској и Црној Гори, деца са поплављених подручја и награђени ученици  Руске школе при Амбасади Руске Федерације у Београду.

 

Првонаграђени на конкурсу Светосавског звонца: „Мој завичај “

У току школске 2014/2015. године, на овом конкурсу је учествовало преко 2.500 ђака који су сликали, цртали, писали, компоновали музику, снимали кратке документарне филмове о томе како они виде свој завичаj и шта за њих значи, и међу њима су изабрани најбољи. Трећенаграђени ученици су даровани дигиталним фото апаратима, другонаграђени преносивим рачунарима, а првонаграђени десетодневним боравком на грчком острву Крф.

 

ОСНОВНА ОБАВЕШТЕЊА О ПУТОВАЊУ

На пут се полази 17. августа, након молебана у Саборној цркви у Београду, који почиње у 17 часова. Путоваћемо модерним аутобусом компаније „Ласта“. Аутобуси  ће нам бити на располагању све до повратка у Београд, 29. августа.  у пре подневним сатима ( планирани повратак: најкасније до 12 сати пре подне, у случају измене бићете обавештени)

Смештај ће бити у црквеном кампу Митрополије Крфске у месту Касиопи.

 

СА СОБОМ ОБАВЕЗНО ПОНЕТИ

– Важећу путну исправу – пасош

– Оверену потврду родитеља о сагласности за путовање у иностранство

– Полису путног осигурања од 17. до 29. августа 2014.

– Они који слабије подносе вожњу: таблете против мучнине

– Заштитно средство против комараца (”Аутан” или неко слично средство)

– Нешто за ублажавање уједа комарца (”Синопен” или нешто слично)

– Заштитне креме за сунчање

– ”Пробиотик”  или ”Линекс” у случају стомачних тегоба (путовање, промена воде и климе)

– кутију аспирина

– у случају да дете узима неке лекове, понети их обавезно и одмах обавестити  педијатра др Гордану Одаловић, члану екипе ”Светосавског звонца”.

Препоручијемо девојкама да понесу бар једну средњу или дужу сукњу, јер ћемо обилазити цркве и споменике,  када треба да будемо пристојно одевени. Мараме не морају да се носе, зато што гркиње не носе мараме кад иду у цркву.

– Понети храну (сендвиче) за путовање у одласку.  Вечераћемо око 22 сата у Владичином Хану, домаћин нам је Општина Владичин Хан, значи, сендвичи су за остали део пута, зато што се на Крф стиже око 14 сати, у случају да на граници  не буде ванредних задржавања.

 

Временска прогноза

Током боравка на Крфу, очекује нас лепо време са дневним температурама око 32 степена, а током ноћи око 22 степена. Препоручујемо да понесете и гардеробу за свежије вечерње сате.