;

Стопама наших предака

СТОПАМА НАШИХ ПРЕДАКА

је јединствени концептуални пројекат који кроз рад са талентованом децом, на едукативан и практичан начин обрађује тему традиције, језика, писма, културе и вере православне, са посебним освртом на истoријски период Првог светског рата и боравак наше војске и народа на острву Крфу од 1916 до 1918 године. Пројекат са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја води и реализује званично гласило СПЦ за децу Светосавско звонце. Од 2012. године до сада, у њему је узело учешћа преко 250 најталентованијих ђака основних и средњих школа из читавог региона: Србије, Републике Српске, Федерaције БиХ и Црне Горе.

Учесници пројекта – најбољи ђаци из читавог Региона

Из године у годину интересовање талентованих ђака и њихових професора за учешће у овој практично-едукативној ескурзији је све веће. У овогодишњем њеном наставку у оштрој конкуренцији место за четрнаестодневну образовно-практичну ескурзију на острво Крф освојили су ђаци који су били најбоље пласирани на Конкурсима: ”Корени” и ”Путовање железницом – предели, лица, хоризонти”, званичног гласила за децу Српске Православне Цркве: ”Светосавско звонце”, затим најбољи ђаци из веронауке из Републике Српске, Федерације БиХ и Црне Горе, као и ђаци генерације основних школа са територије општина Стара Пазова и највеће Београдске општине – Градске општине Палилула.

 

ОСНОВНА ОБАВЕШТЕЊА О ПУТУ

На пут се полази 16. августа, након молебана у Саборној цркви у Београду, који почиње у 17 часова. Путује се модерним аутобусом компаније „Ласта“. Полазак је испред Патријаршије српске, улица Краља Петра број 5, Београд. Аутобус ће бити на располагању на Крфу све до поваратка у Београд, 30. aвгуста, у пре подневним сатима (планирани повратак: најкасније до 12 сати пре подне, у случају измене бићете обавештени).

Све активности ће бити преношене на сајту Светосавског звонца, затим преко званичне фејсбук странице СВЕТОСАВСКО ЗВОНЦЕ, а стриминг пренос преко Тв ”ЗВОНЦЕ”

.

СА СОБОМ ОБАВЕЗНО ПОНЕТИ

– Важећу путну исправу – пасош

– Оверену потврду родитеља о сагласности за путовање у иностранство

– Полису путног осигурања од 16. до 30. августа 2017. године

– Они који слабије подносе вожњу: таблете против мучнине

– Заштитно средство против комараца (”Аутан” или неко слично средство)

– Нешто за ублажавање уједа комарца (”Синопен” или нешто слично)

– Заштитне креме за сунчање

– ”Пробиотик” или ”Линекс” у случају стомачних тегоба (путовање, промена воде и климе)

– кутију аспирина

– у случају да дете узима неке лекове, понети их обавезно и одмах обавестити, лекарe др Дејана и др Биљану Радојевић, чланове стручног тима ”Светосавског звонца”.

Препоручијемо девојкама да понесу бар једну сукњу, средњу или дужу, јер ћемо обилазити цркве и споменике, када треба да будемо пристојно одевени. Мараме не морају да се носе, зато што гркиње не носе мараме кад иду у цркву.

Понети храну (сендвиче) за путовање у одласку. Вечераћемо око 22 сата у Владичином Хану, домаћин нам је Општина Владичин Хан, значи, сендвичи су за остали део пута, зато што се на Крф стиже сутрадан око 14 сати, ако на граници не буде ванредних задржавања.

Временска прогноза

Током боравка на Крфу, очекује нас лепо време са дневним температурама око 32 степена, а током ноћи око 22 степена. Препоручујемо да понесете и гардеробу за свежије вечерње сате.