- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Српска деца из Угљара добила компјутере

ugljare1 [1]Празник Лазарева субота, који је ове, 2011. године прослављен 16. aприла, дуго ће памтитити сви мештани села Угљаре код Приштине, српске енклаве на Косову и Метохији, а посебно намлађи школарци – ђаци прваци.

ugljare5 [2]Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског Г. Теодосија, делегација Градске општине Раковица [3] и ”Светосавско звонце” уручила је нове преносиве рачунаре (лаптоп) ђацима – првацима, ученицима основне школе у Угљару код Приштине.

ugljare4 [4]Добродошлицу владици Теодосију и председнику општине Раковица, господину Бојану Милићу, као и гостима из Београда, пожелели су готово сви ђаци основне школе у Угљару. Директорка школе, госпођа Невенка Перовановић је у поздравном говору изразила велику захвалност свима који су помогли ову племениту акцију, а потом је изведен пригодни програм, који су за ову прилику припремили ученици са учитељицом Олгицом Митровић и наставницом музичког васпитања Миром Златановић. Поред просветних радника, свечаности су присуствовали представници локалне самоуправе господин Славиша Костић и Дејан Недељковић као и представник министарства просвете и науке господин Душко Максимовић.

ugljare2 [5]Мали Косовски јунаци певали су и рецитовали о Косову, српским великанима и историји. Присутни су били ганути њиховом искреношћу, непосредношћу и љубављу према својој вери, историји и традицији, која се осећала у свакој њиховој њиховој речи.

ugljare6 [6]Неописива радост је завладала на лицима ђака првака када су им дељени преносиви рачунари. Они су се интересовали шта све могу да раде на њима и како функционишу, па је одржана и кратка презентација техничких и функционалних могућности преносивих рачунара.

ugljare3 [7]На крају посете домаћини су се захвалили на подршци и изузетно корисним даровима за децу (училима), који ће помоћи образовању најмлађег нараштаја и стицању компјутерске писмености, што је данас предуслов квалитетног образовања.

Видео запис [8]

rakovica [3]